Monday, April 14, 2014

Segalanya tentang vitamin, wajib baca!

Assalamualaikum..

 
Ihsan Google
 
Di sini saya ingin kongsikan sedikit tentang apa itu vitamin dan pilihan serta peringatan bagi mereka yang ingin mengambil vitamin tambahan/supplement.
 
Apa itu Vitamin?
- Bahan organik yang sangat diperlukan oleh badan dengan jumlah kecil
- Berperanan dalam pertumbuhan normal, pengawalan kesihatan, dan pencegahan penyakit.
- Biasanya disebut sebagai mikronutrien.
- Ia membantu pertumbuhan proses protein, karbohidrat, dan lemak dalam badan anda.

Fungsi:
- Membantu tubuh menghasilkan sel-sel darah dan hormon. Biasanya, tubuh kita tidak dapat menghasilkan banyak mikronutrien. Kerana itulah, kita perlu mengambilnya sama ada daripada makanan atau suplemen (makanan tambahan) yang lain.

Cuma, kita perlu faham bahawa vitamin bukan pengganti kepada makanan harian anda. Terutama, makanan yang kaya dengan nutrien.Tapi, jika anda takut untuk makan vitamin, anda boleh menggantikannya dengan mengambil makanan atau minuman seperti susu atau buah-buahan. Ini kerana, makanan tersebut membekalkan vitamin yang tinggi.


Jenis-Jenis VitaminApa yang akan berlaku jika tidak mengambil vitamin?
Anda digalakkan mengambil vitamin sekiranya anda tidak lalu makan atau tak mahu makan sayur, ikan, atau daging. Selain itu, vitamin juga bagus bagi mereka yg tidak suka minum susu atau apa sahaja jenis makanan yang bernutrien tinggi. Sekiranya diamalkan cara pemakanan seperti ini, badan anda akan kehilangan vitamin dan nutrien.

Justeru itu, bagi memperolehi nutrien yang hilang itu, kita perlulah mengambil vitamin. Ia akan membantu tubuh berfungsi secara normal. Anda perlu ketahui bahawa, kekurangan vitamin tertentu dalam tubuh akan mengakibatkan beberapa gejala penyakit. Contohnya rabun(kurang vitamin A) dan anemia(penyakit yang disebabkan oleh kekurangan sel darah merah) Penyakit anemia ini adalah disebabkan kekurangan vitamin B12 atau zat besi. Lihat artikel sebelum ni di <<SINI>>.

Suka diingatkan, JANGAN ambik MAKANAN SEGERA!!!

Berikut beberapa akibat pengambilan makanan segera:
 1. Obesiti - Tahukah anda bahawa makanan segera merupakan punca kegemukan. Tak percaya? Dalam sebiji burger sahaja terdapat 35 peratus lemak. Itu tidak termasuk lagi dengan hidangan yang lain seperti ais krim, kentang goreng, ayam goreng, dan sebagainya. Memang lazat tetapi sanggupkah anda menderita sebelum tua akibat keseronokan yang sememangnya dapat dikecapi hanya seketika sahaja?
 2. Ketahanan badan menjadi lemah. Ini kerana terdapat banyak bahan kimia dimasukkan sekali dalam makanan sebagai perisa tambahan. Bukan itu sahaja, pewarna tiruan juga memberikan kesan kepada ketahanan badan manusia.
 3. Penambahan kolestrol dan kalori secara mendadak dalam badan. Macam mana itu? Anda hendak tahu? Dengan mengambil makanan ringan secara kerap dan banyak akan menyebabkan kolestrol dan kalori masuk ke dalam badan. Kalau anda sempat membaca kandungan bahan pada plastik pembungkus makanan segera, anda akan mengetahui jumlah kandungan kalorinya. Setiap jenis makanan segera mempunyai kandungan minyak, lemak, dan karbohidrat yang tinggi. Kalau anda sudah tahu, pasti ramai yang akan kurangkan pengambilan makanan segera.
 4. Diabetes - Anda tahu apakah maksud diabetes? Ia merupakan satu penyakit yang lebih dikenali sebagai kencing manis. Salah satu penyebab penyakit kencing manis adalah pengambilan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi. Air birkabonat dan bergas merupakan sumber utama kepada diabetes kerana kandungan gulanya memang tinggi.
 5. Kanser - Tahukah anda bahawa kandungan bahan kimia dan perisa yang ada dalam makanan ringan dan segera boleh menyebabkan kanser. Takut kan?

Ini pula makan yang boleh menggantikan vitamin:
 • Tomato - kaya dengan vitamin A, C, dan serat juga zat besi.
 • Avokado - kaya dengan khasiat protein, kalsium, zat besi, vitamin A dan C.
 • Pisang - vitamin A dan C, potasium dan zat besi.
 • Nanas - vitamin A, B, dan C.
 • Telur, susu, hati - menyediakan vitamin A.
 • Kekacang dan daging - sumber kepada vitamin B1.
 • Keju, putih telur, dan yogurt - menyediakan vitamin B2.
 • Ubi kentang, sardin, dan tuna - sumber untuk vitamin D.
 • Sayuran berdaun hijau, kacang soya, dan gandum - kaya dengan vitamin E.
 • Kubis dan daun salad - penyumbang kepada vitamin K.

Sedikit panduan pengambilan vitamin:
1) Pastikan vitamin yang diambil telah mendapat kelulusan doktor dan klinik yang berdaftar.
Jangan mengambil sebarangan vitamin kerana bimbang ia tidak mendapat kelulusan yang ditetapkan. Ikuti nasihat doktor pakar sekiranya anda dikehendaki mengambil vitamin. Baca terlebih dahulu label dan kandungan vitamin yang terpapar pada botol.

2) Jangan mengambil dos secara berlebihan.

3) Pastikan vitamin disimpan di tempat yang selamat.
Sbaiknya vitamin hendaklah disimpan di tempat yang kering dan sejuk dan elakkan terdedah kepada cahaya matahari.


Ingin mencuba Vitamin dari Shaklee??
Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan/pesanan:

Nozilawati Idris a.k.a Nozi
(Shaklee - Independent Distributor)
SMS/whatapps : 012-9518850
Email: erpuzy@gmail.com

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Sila like page FB kami : https://www.facebook.com/shakleeforyou

Salam sayang dari Nozi…

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen anda di sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...