Monday, May 21, 2012

GLA Shaklee untuk mereka yang ada penyakit kulit atau Eczema!

Assalamualaikum...

Ramai saya temui mempunyai penyakit kulit...kulit berkeruping dan gatal...merah2...merekah...pedih sekali tatkala terkena air...huh,hanya Tuhan sahaja yang tahu...

GLA Shaklee insyaAllah boleh mengatasi masalah di atas..

Sedikit info tentang GLA Complex:



Mengandungi Minyak Borage, Minyak Bunga Matahari dan Vitamin E

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.
- Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
- Membantu menangani ekzema
- Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan
 
* Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.
 
- Tiada perisa, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.
- Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan
 

Sila hubungi saya sms/whatapps di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Salam sayang dari Nozi…


Tips jika baby terkena selsema..Vitamin C!

Assalamualaikum..

Saya ada satu tips buat ibu2 yang menyusukan baby dan baby ada terkena atau terjangkit selsema..biasanya baby mudah dijangkitan selsema jika tinggal di taska atau berjangkit dengan kita sbg ibu bapa yang selalu aje menciumnya...

Mudah saje tips ni, ibu2 yang menyusu, sila makan Vitamin C dua tablet skali makan. Patahkan vitamin C itu tadi menjadi dua...so, ada 4 kerat la jadinya....Then, apa lagi ibu2 kenalah telan elok2 ye..hehe...insyaAllah, mujarab...Amalkan...Ini kerana, susu ibu yang baby minum itu mengandungi zat vitamin C yg mengalir kepada susu..Sememangnya, apa yang kita makan, segala zat yang kita dapat daripada makanan, akan terus mengalir kepada susu kita....Itu pasal org tua2 kata, jangan makan junk food...Opps!!! tadi kat opis ada sikit langgar pantang..makan junk food sbb terliur sgt tgk kawan opis makan..sikit je...huhu....


Ihsan Google

Sila hubungi saya sms/whatapps di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Salam sayang dari Nozi…

Sunday, May 20, 2012

Bubur Penyet buat babyku..



Assalam..

Ni lah setiap hari preparation bubur nasik penyet buat zahra...Zahra dah masuk 10 bln dan saya biasakan dia dgn ikan..ayam..Skrang saya tumis bawang buat sup ikan atau ayam..letak carrot dan sawi atau bokoli yang dicincang halus..Zahra mmg suka..

Satu minggu seterusnya saya buat mehun sup pula..suka sgt dia makan sbb makanan baru buat dia..hehe

Lps ni saya akan cuba pelbagaikan lg..Dia pun makin aktif dan perlu makanan yg cukup utk keperluan tubuhnya..

Go..go..baby Zahra..keep growing my dear!!!


Bagus betul servis Shaklee


Assalam..

Just nak share cara Shaklee berurusan dgn dealer mcm saya..Saya ni masih baru lagi la join Shaklee..saje sambil ambil Shaklee utk diri sendiri dan share pengalaman ngan org..Untuk dpt harga murah saya join trus Shaklee..Org kata..sambil menyelam minum air..sambil guna wat la jual skali..tak susah pun..guna blog je..dan kwn2 serta saudara mara..

Eh, lari tajuk lak..actually nk crita psl smlm..org Shaklee call..Ida namanya..Saya mmg hantar order dan buat payment ngan dia...Yg sy nk crita ni dia siap call saya follow up brg saya dah sampai ke belum...Ni first time sy deal ngan supplier yg follow up ngan kita...supplier okay..hehe..

I give u 5 stars Ida...inilah dipanggil Customer Service Excellent!..Saya pun akan jdkan ini sbg contoh..

Sekian.

Salam sayang dari Nozi...

Thursday, May 17, 2012

Testimonial Shaklee - OsteoMatrix

Assalamualaikum..

Saya selalu sakit2 pinggang dan terasa sengal2 tulang. Mungkin juga saya ni dah ada 3 anak dan sekarang menyusu pulak tu. Saya pulak jarang minum susu segar. Untuk memastikan kandungan zat dalam badan mengikut sukatan yang betul, saya decide untuk ambil supplement lagi utk itu.

OsteMatrix adalah dicadangkan untuk saya. Sedikit info tentang OsteMatrix:

OsteMatrix membekalkan nitrien2 harian termasuk kalsium yg dapat membantu dlm pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi. Ia mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dlm memelihara kesihatan yang baik. Tablet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.

Tidak ada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Ok berbalik semula tentang pengalaman saya menggunakan OsteMatrix, Alhamdulillah ada kesan positif. Saya dah kurang rasa sakit tulang belakang dan rasa sengal2 tulang pun makin berkurang. Syukur dengan izinNya.


Sila hubungi saya sms/whatapps di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit


Salam sayang dari Nozi…

Monday, May 14, 2012

Testimonial Meal Shakes dan Omega Guard dari anak saya..

Assalamualaikum..


Hari ni saya amat gembira kerana ingin berkongsi hasil Meal Shakes dan Omega Guard pada anak Sulong saya Sofia. Sedikit info psl anak saya Sofia. Dia berumur 8 tahun. Seorang yang aktif tapi kurang makan. Dia juga mempunyai penyakit ketuat di jari. Dah setahun lebih rasanya ketuat makin byk di jari dia dan membuatkannya rasa tidak selesa. Macam2 ubat sudah diguna tetapi tiada kesan. Saya terfikir Shaklee ada supplement yang boleh dicuba utknya.

Alhamdulillah, Sofia gemar minum Meal Shakes yang dicampuri dengan Fresh Milk. Begitu juga Omega Guard. Dia memang gemar makan minyak ikan bercapsul softgel. Kesannya, dia sekarang memang selera makan. Makan byk mcm saya.hehe.. Lps tu yang paling saya tak sangka, ketuat dia hilang 99.9%. Tinggal satu biji je lagi daripada 6 biji ketuat. Syukur Ya Allah, kerana semua ni atas izinMu. Mujarab Shaklee atas izinMu. Mmg saya tak ada letak apa2 ubat dan saya tahu itu adalah kesan Shaklee. Sofia pun ceria aje slps lihat jarinya dah tkde ketuat yang juga menjadi ejekan kawan2nya.


 

Itu sahaja yang saya nk kongsikan di sini, iaitu kegembiraan saya tetang masalah penyakit kulit anak saya…Alhamdulillah..


Sila hubungi saya sms/whatapps di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Salam sayang dari Nozi…



Wednesday, May 2, 2012


Assalamualaikum..

Ihsan Google


Hari ni saya begitu sayu. Malam tadi pun tak brapa lena nak tidur. Zahra pun seakan boleh rasai bahawa esok dia akan dijaga pengasuh lain. Dia asik menangis ketika sedang lena tidur. Sekejap2 terjaga.

Hari ni kiranya dalam sejarah hidup saya kerana pertama kali menghantar baby ke taska. Jika diimbas kembali, anak Sulong dulunya dijaga oleh adik ipar saya. Setelah adik ipar berkahwin, saya hantar tadika masa 4 tahun sehinggalah sekarang dah berumur 8thn. Anak kedua pula selepas habis pantang dan mula bertugas, saya tinggal kpd pengasuh tempatan, berdekatan dengan rumah saya. Tapi hanya bertahan sebulan. Kemudian, Kakak Ipar saya sanggup jaga sementara saya mencari bibik (pembantu Indon) buat anak kedua saya. Anak kedua agak cerewet kerana selalu sangat menangis dan selalu ingin didukung.

Setelah dapat bibik dan bertahan selama 3 tahun, anak kedua saya terus ke tadika. Dan ini, anak ketiga pula, pengasuh dia adalah kakak Ipar yang dulu pernah menjaga anak kedua. Akan tetapi, saya dengan berat hati rela hati mencari alternatif lain utk penjagaan Zahra kerana Kakak Ipar ingin membuka perniagaan kecil-kecilan. Ini adalah pilihan saya sendiri bukannya Kakak Ipar yang ingin berhenti menjaga Zahra.

Setelah ditimbang tara dan dicari seberapa banyak yang mungkin bakal2 pengasuh baru Zahra, akhirnya saya membuat keputusan untuk menghantarnya ke taska. Taska tu dekat dengan tempat tinggal saya. Seorang pengasuh akan jaga 3 bayi. Tetapi disebabkan taska baru dibuka utk jagaan bayi, pengasuh hanya ada seorang untuk 3 org bayi termasuklah Zahra.

Pagi tadi, setelah menghantar kedua2 kakaknya, Zahra saya hantar paling last ke taska kerana takut dia menangis dan sempatlah saya untuk menunggunya sebelum ke tempat kerja. Alhamdulillah syukur, Zahra tak menangis dengan pengasuh baru. Pengasuh pula lemah-lembut orangnya dan dia pun dah dilatih melalui kursus khas untuk asuhan kanak2. Saya pula yang tiba2 setelah melihatnya dari jauh ketika hendak ke tempat kerja. Sayu rasa di hati kerana inilah kali pertamanya saya menghantar anak ke taska. Taska ni saya suka kerana kebersihan terjaga dan pengasuhnya dari first impression saya nampaknya baik dan pandai menjaga bayi. Pengasuh tu pula dah ada anak umur 3 tahun. Ada juga skali di situ.

Hanya doa diiringi ketika bergerak ke tempat kerja. “Ya Allah, lindungilah anak-anakku di bawah jagaan orang lain. Elakkan mereka dari mara bahaya.” Itulah doa yang selalu ku pinta dari Allah untuk keselamatan anak2. Sekarang saya mohon perlindungan Allah segalanya. Saya sudah berusaha sedaya yg mungkin untuk mendapatkan tempat tinggal yang terbaik utk anak2 saya ketika saya bekerja. Syukur Ya Rabb kerana Engkau telah permudahkan urusanku.

Tapi tadi mmg barang Zahra banyak betul la sebab hari pertama. Bubur sempat saya siapkan jam 5 pagi tadi, untuk makan tengah hari dan petang. Saya dah pesan siap2 pada pengasuh. Susu EBM pun dah tersedia utk dipanaskan apabila diperlukan nanti. Dan susu soya serta nestum ada juga saya standby kalau2 susu dia masam atau tak cukup atau bubur nasi dia basi atau tak cukup. Tilam kecik dan bantal Zahra saya bawa skali utk pastikan dia lebih selesa. Memang taska sudah sediakan tetapi saya rasa saya perlu sediakan juga mana yang terbaik buatnya.

Hmm..tak sabarnya mama nak pegi jenguk Zahra waktu lunch nanti. Fikiran mama ni asik terbayang2 wajah Zahra yang sayu redup tepinga2 di tempat baru.. Sabarlah sayang…belajarlah dugaan hidup ini dari kecil. Umurmu 9 bulan di taska memang mencabar diri mama jua..Namun, Mama akan cuba lakukan yang terbaik buat Zahra dan anak2 mama yang lain. Mama sayang kamu semua.

Arghh!! Di saat ini, dugaan macam ni terasa ingin menghabiskan masa 24 jam dengan anak2 dari hanya 16 jam sahaja. Smua ibu2 akan terasa begitu kan?

Salam sayang dari Nozi…

Saturday, April 21, 2012

Zahra sudah pandai merangkak, umur 9 bulan

Assalamualaikum..

Syukur alhamdulillah, baby Zahra sudah membesar dengan sihat dan sekarang umurnya sudah menjangkau 9 bulan. Dulu, cukup 6 bulan Zahra pandai mengesot2 dan kini cukup2 je 9 bulan, Zahra dah pandai merangkak. Seminggu selepas 9 bulan, Zahra dah mula tunjuk reaksi agresifnya untuk berdiri. Berani betul baby Zahra. Sekarang memang saya takkan biarkan dia main tanpa pengawasan saya, atau papanya. Dah banyak kali juga kami terlepas pandang. Jatuh dan lebam juga dahinya dek kerana nak panjat almari tv. Aduhai Zahra, bawak bersabar ye sayang..



Memang kita perlu biarkan dia teruskan berusaha untuk berjalan, tapi perlu ada pengawasan. Dia mmg begitu teruja nak mencuba. Saya selalu ingatkan diri saya utk sentiasa mengawasi Zahra. Anak ketiga agak agresif ye. Hehe.. Agak berani...


Salam sayang dari Nozi…

Friday, April 20, 2012

Tips penyusuan susu ibu..

Assalamualaikum..

Ihsan google
Apa khabar ibu2 di luar sana??? Adakah ada diantara ibu2 yang mengalami kesukaran dalam menyusui bayi masing2? Di sini saya ingin kongsikan beberapa tips menarik untuk menggalakkan dan menyokong kempen Penyusuan Susu Ibu..
  1. Tambahkan kekerapan menyusukan baby..jangan putus asa..terutamanya bagi ibu2 yang baru memulakan sesi penyusuan..
  2. Susu akan keluar jika demand atau permintaan itu tinggi...lagi banyak kita menyusu, lagi banyaklah susu akan dihasilkan,InsyaAllah..konsep demand & supply.
  3. Jaga tidur..jangan tidur terlalu lewat kerana ia boleh menjejaskan penghasilan susu.
  4. Minum air kosong banyak2. Air kosong memang sgt penting!
  5. Minum air panas kegemaran anda. Cthnya milo,horlicks,susu.
  6. Jangan minum air yang berkefein spt teh, kopi dan nescafe.
  7. Jangan biarkan bayi anda menangis sekuat hati barulah nak kasi susu. Dodoikan anak anda dan barulah beri susu anda kepadanya.
  8. Pastikan anda duduk pada tempat yang selesa dan boleh bersandar kerana dikhuatiri anda membongkok ketika menyusu bayi anda. Jika membongkok, nanti anda akan sakit belakang.
  9. Set dalam fikiran bahawa susu anda banyak. Jika anda fikir susu sedikit, pasti sedikitlah jadinya.
  10. Tips untuk elak puting buah dada anda terluka ketika ingin pisahkan mulut bayi anda dengan buah dada anda, letakkan jari terlunjuk di dalam mulut bayi supaya dia menggigit jari anda dan tidak terkena puting buah dada anda.
  11. Petua waktu mengepam yang banyak susu - pam diwaktu tengahari atau petang. Sebenarnya bergantung pada bila waktu yang anda biasa mengepam. Ia pasti akan keluar sekiranya anda mengepam ketika itu.
  12. Lagi tips untuk sesi mengepam. Elakkan sedutan yang sehingga menyebabkan puting anda sakit kerana tarikan yang agak kuat kerana itu boleh juga menjejaskan pengeluaran susu.
  13. Pastikan anda selesa semasa menyusu. Letakkan bantal untuk menyokong belakang dan kepala.
  14. Pastikan kepala bayi berhadapan dengan dengan buah dada supaya dia tidak perlu berpusing. Mulut dan hidung sepatutnya menghadap puting anda. Sokong buah dada supaya ia tidak menekan dagu bayi.
  15. Letakkan bayi ke arah buah dada anda dan galakkan bayi untuk membuka mulutnya. Sokong belakangnya bukan kepalanya. Hidung bayi sepatutnya menyentuh buah dada anda.
  16. Ihsan google
  17. Jangan lupa doa dan zikir...bagus juga anda zikir banyak2 ketika mengepam dan menyusui bayi anda..InsyaAllah, rezeki bayi akan bertambah2 dan susu anda lebih berkualiti!
  18. Set penyusuan Shaklee juga boleh membantu utk membantu anda lebih bertenaga dan merangsang pengeluaran susu yang banyak.

Sila hubungi saya sms/whatapps di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Salam sayang dari Nozi…

Thursday, April 19, 2012

Assalamualaikum..

Hurry up!!!...masa ada beberapa hari saje lagi..utk nikmati Promo April untuk Meal Shakes..

Sesuai untuk seisi keluarga, penyusuan, buat anak-anak yang kurang selera makan, sebagai salah satu multivitamin bagi mereka yang tak suka makan pil2, alami sembelit, untuk cantikkan dan licinkan kulit anda, untuk mereka yang ingin berdiet dengan cara yang betul dan sihat, dan juga sesuai untuk ibu2 yang mengandung...



Sila hubungi saya di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Salam sayang dari Nozi…


Monday, April 16, 2012

Nutrien dalam makanan dan cadangan Shaklee sebagai supplement..

Assalamualaikum..



Saya nak tanya, adakah anda rasa anda makan makanan yang lengkap dengan nutrisi yang diperlukan atau tidak? Kita semua sudah maklum, sekarang kebanyakan makanan mengandungi pelbagai bahan kimia untuk mengawet makanan supaya tidak cepat rosak, makanan bertin, makanan segera (fast food), makanan ringan (snek) dan macam2 lagi makanan yang kita makan. Adakalanya kita terlalu banyak mengambil makanan yg kurang berkhasiat seperti fast food yang sering menjadi kegilaan kita dan ada juga yang mengidam nak makan dek kerana terpengaruh dengan iklan2 di TV.

Saya bukan kata anda tidak boleh makan makanan yang saya sebutkan tadi, cuma pernahkah anda terlintas untuk membetulkan kekurangan nutrisi yang ada pada badan anda dengan mengisi zat2 penting untuk kesihatan diri anda? Takkan dah terhantuk baru tergadah ye tak? Takkan nak tunggu penyakit datang, baru kita nak cari ubat? Once dah datang penyakit, hati pun runsing..nak buat kerja pun terganggu kerana ketidakupayaan diri ketika itu.


Cuba anda lihat piramid makanan ni...cukupkah pengambilan makanan yang dicadangkan seperti di atas? Senangkah anda nak makan pelbagai cadangan makanan mengikut jadual? Mungkin sesetengah orang boleh tapi banyak juga yang tak boleh ikut dengan disiplin...

Supplement! Ya, saya cadangkan anda mengambil makanan tambahan atau dalam bahasa org putih dipanggil supplement. Ia mengandungi pelbagai vitamin baik yang diperlukan oleh tubuh kita. Mengapa perlunya supplement? Oleh kerana kita terlalu byk makan makanan yang terlalu banyak bahan kimia/pengawet/bertin dan sebgnya, eloklah kita tambahkan zat dalam badan kita dengan mengambil supplement. Shaklee adalah cadangan yang terbaik buat anda.

Kenapa saya cadangkan Shaklee
  • Shaklee sudah wujud selama 50 tahun..wahh..lama kan...dah establish produk dia..
  • Shaklee Selamat, Berkesan dan Semulajadi
  • Shaklee adalah produk mesra alam
Anda boleh layari website ini utk kenal dengan lebih dekat lagi tentang produk keluaran Shaklee.

Jangan belanja duit banyak2 kerana makan makanan yang tak berkhasiat. Kelak akan merana...Jom sihat dan cubalah produk Shaklee.


Sila hubungi saya di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Salam sayang dari Nozi…

Thursday, April 12, 2012

Cara pengambilan Meal Shakes

Assalamualaikum..


Tentu ada yang tertanya2, bagaimana cara pengambilan Meal Shakes..

Secara ringkasnya, saya senaraikan cara pengambilan Meal Shakes buat anda spt berikut:

  1. Bayi untuk 6 bulan hingga 3 tahun - 1 sudu kecik 2-3 kali seminggu
  2. Kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas (Anak-anak yang lebih aktif dan terdedah dengan ramai orang terutamanya yang sudah ke tadika) - 1 sudu besar setiap hari
  3. Golongan dewasa – 1 sudu besar 1-2 kali sehari

* Meal shakes amat sesuai untuk anak-anak yang kurang selera makan...

Nota: Pastikan mengambil air kosong byk2 sbb vitamin kan panas.. J

Sila hubungi saya di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit


Salam sayang dari Nozi…

Wednesday, April 11, 2012

Amalkan Surah Al-Baqarah Ayat 102 untuk elak sihir yang diguna untuk meruntuhkan rumahtangga

Assalamualaikum..

Hari ni saya dapat satu ilmu...untuk elakkan kita terkena sihir terutamanya sihir untuk kasi kita ni bergaduh dan bercerai-berai dengan pasangan kita...sila amalkan...dan fahami ayatnya sekali..




Terjemahan dalam bahasa Malaysia


Mereka (membelakangkan Kitab Allah) dan Mengikut ajaran- ajaran sihir yang dibacakan oleh puak-puakSyaitan dalam masa pemerintahan Nabi Sulaiman, padahal Nabi Sulaiman tidak mengamalkan sihir yangmenyebabkan kekufuran itu, akan tetapi puak-puak Syaitan itulah yang kafir (dengan amalan sihirnya) kerana merekalah yang mengajarkan manusia ilmusihir dan apa yang diturunkan kepada dua malaikat: Harut dan Marut,di negeri Babil (Babylon), sedang mereka berdua tidak mengajar seseorang pun melainkan setelah mereka menasihatinya dengan berkata: "Sesungguhnya kami ini hanyalah cubaan (untuk menguji imanmu), oleh itu janganlah engkau menjadi kafir (dengan mempelajarinya)". Dalam pada itu ada juga orang-orang mempelajari dari mereka berdua: ilmu sihir yang boleh menceraikan antara seorang suami dengan isterinya, padahal mereka tidak akan dapat sama sekali memberi mudarat (atau membahayakan) dengan sihir itu seseorang pun melainkan dengan izin Allah. Dan sebenarnya mereka mempelajari perkara yang hanya membahayakan mereka dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan demi sesungguhnya mereka (kaum Yahudi itu) telahpun mengetahui bahawa sesiapa yang memilih ilmu sihir itu tidaklah lagi mendapat bahagian yang baik di akhirat. Demi sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka pilih untuk diri mereka,kalaulah mereka mengetahui.


Terjemahan dalam bahasa Inggeris


They followed what the evil ones gave out (falsely) against the power of Solomon: the blasphemers Were, not Solomon, but the evil ones, teaching men Magic, and such things as came down at babylon to the angels Harut and Marut. But neither of these taught anyone (Such things) without saying: "We are only for trial so do not blaspheme." They learned from them the means to sow discord between man and wife. But they could not thus harm anyone except by Allah`s permission. And they learned what harmed them, not what profited them. And they knew that the buyers of (magic) would have no share in the happiness of the Hereafter. And vile was the price for which they did sell their souls, if they but knew!


Salam sayang dari Nozi…

Tuesday, April 10, 2012

Pelbagaikan bancuhan Meal Shakes

Assalamualaikum..

Tahukah anda, Meal Shakes boleh dibancuh mengikut citarasa kita sendiri? Sudah tentu..Meal Shakes boleh dibancuh dengan minuman kegemaran anda.

Di bawah ini saya kongsikan apa yg boleh dibancuh bermasa Meal Shakes:
  • Meal Shakes + Horlicks
  • Meal Shakes + Susu segar (fresh milk)
  • Meal Shakes + Nestum 3 in 1 atau Nestum prum, atau segala jenis nestum..mmg best!
  • Meal Shakes + Milo

Macam2 lagi…nanti ingat nk cuba campur dengan buah pula…fresh juice fruit. Pasti lagi sedap…


Sila hubungi saya di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Salam sayang dari Nozi…

Tuesday, April 3, 2012

Hasil EBM pada 26 Mac 2012, 7oz sekali pump!!! 2 April pula dapat 14oz!!

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, setelah mengepam selama 15 minit di opis, dapat dalam 7oz EBM..saya tak larat nk tunggu lagi utk mengepam lagi lama..ptg skit saya pump lagi skali dan dapat 5oz..12oz dapat utk hari tu....


Ni EBM yang telah saya tagkan tarikhnya supaya dapat tahu mana EBM baru dan lama..ready utk masuk petiiii...hehe..sib baik pantry ada peti kan..senang keje saya...

Mengejutkan pula, hari ni 2 April 2012, hasil pump susu waktu pagi tadi hampir2 10oz!!..dalam 9oz dapat pump...dalam masa 15 minit..Kalau setengah jam, boleh byk lagi ni.....jumlah dapat pump kat opis, 2 kali pump dapat dalam 14oz hari ni....Alhamdulillah...rezeki dari Allah buat baby Zahra...syukur2... :)



Ni pulak saya ambik gambar sekali ngan pump Modu..memang puas hati guna pump ni...boleh laraskan nak kuat mana ngepamnyer...so,selesa mcm baby sedang hisap...harga berpatutan...RM599 saya beli masa tu dia kasi percuma byk sgt benda, beli kat One Baby World online shop.....hehe...promot Modu lak ek...tkpe..sokong buatan rakyat Malaysia, Sarakids..

Saya amalkan Set B Shaklee sesuai untuk menyusu badan...Mengandungi Vitamin C, B-Compleks, Vita-Lea (multivitamin) dan Alfafa. Saya tambah minum Performance Drink dan juga Meal Shakes..sbb saya sangat suka!! ...juga sesuai untuk menyusu badan..badan pun jadi lebih bertenaga..

Untuk dapatkan Trial selama 30 hari, sila hubungi saya segera..InsyaAllah, dengan izinNya, anda dapat hasilkan susu ibu yang lebih berkhasiat dan yang paling penting, banyyyyaakkk!!!..



Sila hubungi saya di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan. * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Salam sayang dari Nozi…

Sunday, April 1, 2012

Zahra sakit perut...Sofia Demam Panas..

Assalamualaikum,

Kesian baby Zahra kerana sakit perut..saya dah pegi klinik jumaat baru ni dan doktor ada kasi ubat namanya Smecta..yg ni je kata doc sesuai utk baby. Saya campur dgn susu dia minum sikit je...lps tu try campur ngan air biasa, dia tak brapa nk minum....dia mmg culas ubat...culas tu tk suka la..hehe..org ganu kata culas..

Pagi ni membuang sekali...nampak najis masih ada hijau2...tu tandanya dia masih sakit perut...Mlm td saya ada kasi air zam-zam...minta pada Allah supaya disembuhkan sakit perut Zahra...moga2 mujarabla dengan izinNya. Zahra nampak ok je...tk merengek...masih aktif dan tk demam...tp mungkin sbb umurnya yg masih 8 bulan, dia tak tahu nk nilai erti kesakitan...mlm2 dia menangis mcm biasa je...tp saya sapu minyak ubat alfiat kat perut dia...dia leh tidur lps tu...

Pagi ni saya tak pegi keje sbb anak sulung, Sofia pula yg demam panas...dia dah lama tak demam panas mcm tu..Sy agak risau kalau anak sulung ni demam sbb dia dah pernah masuk spital seminggu sbb demam panas dan dia pernah nk pitam...Tu dua2 dah tidur...saya buka la laptop ni...tgk2 email office dan approve cuti staff...ramai pula staff yg cuti hari ni...ada yg plan sbb nak pegi kursus dan ada sorang lg yg sakit jugak...demam jugak...ramai jugak yang demam...musim skrang ni..sbb panas terik juga skrang ni...anak sulung sy smlm tk pegi ke mana2 pun...dia cuma main kat rumah aje...tp nak buat mcm mana, nak demam kan...

Igt hari ni selain jaga anak2 yg sakit ni nak isi masa ngan membaca...byk betul buku2 yg belum habis dibaca...saya mmg suka beli buku...tp nk baca tu mmg kena curi2 masa...kena tambah ilmu...ilmu mmg tkkan habis..ada je benda yg tk tahu...bila baca,bila cari baru lah tahu...org bekerja mmg mcm ni kot...tau hal office je...kalo tk membaca, mmg ceteklah ilmu...

Kain dah jemur...panas terik juga hari ni...jap lagi nk mentelaah...hehe..jom mentelaah..

Salam sayang dari Nozi...

Friday, March 30, 2012

Testimonial Set G (Resdung, Alergy, Eczema, Asthma, Keputihan)

Assalamualaikum,

Alhamdulillah syukur kepadaNya kerana dengan izinNya juga, Pn Noriah kembali bersemangat untuk teruskan menggunakan Shaklee untuk kesihatan beliau. Saya baru sahaja dapat feedback dari beliau sebentar tadi tentang kesan Shaklee ke atas beliau setelah mencuba set resdung dan alergik beliau.
"Hari pertama saya makan vit C, esok pagi bangun tido, gusi dah tak berdarah. Esoknya saya sambung makan lagi tapi ambil vit B compleks…bangun tido pun senang sekarang, tak rasa letih. Hari ketiga saya bersin dengan teruk keluar habis hingus. Masa tu tak ada ubat nak makan ketika tu, saya terus ambik Alfafa 1 biji. Petang tu selsema terus hilang." Kata Pn Noriah dari Desa Pandan, KL (012-6656843)

Syukur Pn Noriah mengalami perubahan setelah agak lama mengambil supplement brand lain sebelum ni. Pn Noriah pun skrang dah tekad untuk mengambilnya secara teratur dan meminta saya cadangkan untuk anak-anaknya pula. Suami beliau juga diberi makan supplement yang sama utk dicuba kerana mengalami resdung yang teruk.

Saya akan kongiskan lagi testimonial lain selepas ini ye…insyaAllah, segalanya adalah atas izin dari Allah jua…


Salam sayang dari Nozi…

 

Wednesday, March 28, 2012

Ingat Allah, Cintai Allah..tingkatkan keimanan dan ketakwaan kepadaNya

Assalamualaikum,

Tak kenal maka tak cinta! Ye, betul tu...Ilham saya terbit dari kata2 kakak saya sebentar tadi...Mmg betul sebenarnya...kita perlu kenali Allah, barulah lahirnya perasaan cinta yang mendalam di lubuk hati...Apabila kita semakin dekat denganNya, kita akan rasakan ketenangan yang abadi..yang tiada tolak bandingnya...

Bilamana mencintai Allah melebihi segala-galanya, walau sebesar mana ombak dan badai dugaan menimpa kita sekalipun, menghentam gagah ke atas diri kita, pasti kita dapat menghadapinya kerana kita tahu hanya Allah Tuhan Yang Satu yang dapat menolong kita dan berdoa kita tak putus2 kepadaNya, pasti kejayaan dan kebahagian muncul mengintai kita suatu hari nanti.

Perkara yang agak mudah untuk kita lebih kasih dan mencintai Allah adalah dengan melihat keindahan ciptaannya, keunikannya, kehalusannya yang tiada taranya.Lihat dunia ini, berhias bukit bukau, hutan dan rimba, batu-batuan, laut pantai yang begitu indah luas saujana mata memandang.. Lihatlah diri kita sendiri yang begitu halus diciptakanNya. Urat saraf yang berselirat hidup bersama rohnya, degupan jantung yang tiada hentinya memainkan peranan untuk segala sistem di dalam badan kita. Semua organ-organ badan kita yang semuanya mempunyai peranan masing-masing..segalanya diatur penuh halus dan teliti..Itulah keajaiban ciptaan Allah yang kita perlu fikirkan dan hayati…Allahuakhbar!!! Sesungguhnya, Allah Tuhan Yang Maha Besar lagi Maha Agung . Hanyatilah juga segala maksud Nama-nama Allah, Asma Ulhusna 99 nama-nama Allah…Di situ, kita kenali Allah..

Semoga hati kita, jiwa kita sentiasa ingat padaNya. Tips yang saya pegang, ingat bila kita akan mati..Justeru itu, kita pasti akan sentiasa ingin tingkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Yang Maha Esa.

Yang baik datangnya dari Allah, yang buruk dari diri saya sendiri…selamat beramal dan selamat mencari lebih banyak lagi ilmu agama…ada ilmu,ada perkongsian dan istiqamah dalam beramal…

Salam sayang dari Nozi…

Tuesday, March 27, 2012

Meal Shakes, hidangan lazat dan berkhasiat. Siapakah yang boleh mengambil makanan tambahan ini?


Apa itu Meal Shakes?
Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.
Apa yang membuatkan saya suka dengan Meal Shakes,ia adalah salah satu supplement yang sangat lazat, berkhasiat dan mudah disediakan dan sgt digemari oleh anak2 saya...Boleh juga menjadi sarapan segera yang berkhasiat dan sedap yang mampu dibeli. Cadangan yang cukup sesuai untuk untuk para atlet, dan sesuai diminum bila-bila masa sahaja. Hidangannya juga mudah, rendah kolestrol, lemak dan sodium.

Apa yang sangat-sangat menarik sekali mengenai Meal Shakes?

  • Ia sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam.
  • Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang.
  • Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplement dalam bentuk pil terutama warga tua.
  • Boleh diambil sekiranya anda mahu menguruskan badan (selain rangkaian produk dalam program Weight Loss Shaklee iaitu Cinch) kerana kandungan protein dan seratnya memberi rasa kenyang untuk tempoh yang lama. Bezanya dengan Cinch, antaranya ialah Cinch mengandungi Leucine untuk menjaga otot semasa program turun berat dijalankan.

Siapa yang sesuai mengambil Meal Shakes Shaklee?
  • Kanak-kanak
  • Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan
  • Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang
  • Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil
  • Warga tua
Selain itu, Meal Shakes Shaklee boleh digunakan untuk menggantikan minuman berkafein.
Wahh…banyak khasiatnya kan? Saya cadangkan anda milikinya untuk anak2…InsyaAllah, anak lebih bertenanga dan mudah menerima pengajaran di tadika/sekolah2..saya pun memilikinya dan anak2 memang teramat sukakannya…

Cadangan hidangan:
Campurkan dengan fresh milk untuk anak2..
Saya sendiri, saya campurkan dengan holick ataupun nestum…mmg lazat sekali…trylahh..

Salam Sayang dari Nozi…

Monday, March 26, 2012

Preparation untuk bekal baby ke rumah pengasuh..



Assalamualaikum..

Inilah rutin saya setiap minggu di saat bekerja..my preparation utk hantar baby Zahra ke rumah pengasuh..

Sebelum ni saya pakai ice cube container. Sekarang saya guna tupperware kecik bulat comel ni plak..hehe..sebab Zahra dah makan banyak berbanding sblm ni.

Bubur zahra yg dah siap packing dlm tupperware..

Lepas aje blend, saya taruk dalam tupperware ni dan letak kat bahagian beku. Esok just ambik masuk dalam cooling bag sahaja.

Saya buat stok bubur untuk seminggu terus. :)
Macam2 cara lagi boleh buat. Ikut kretiviti masing2...







Di bawah ni pula adalah EBM yang dah beku iaitu stok EBM saya yang saya nak cairkan. Tips utk kasi cair bila kita bawa ke pengasuh, saya rendam dalam air biasa, bukan air panas ye, masa taruk kat bahagian tak beku peti ais..ni mlm sblm esok... Esok pasti akan cair dan mudah untuk pengasuh panaskan nanti.

Itu saje perkongsian dari saya tentang Bubur & EBM...

Salam Sayang, Nozi

Friday, March 23, 2012

Tambahkan kualiti susu ibu dengan Shaklee Set Penyusuan

Asssalam...

Salam petang...Tiba2 rasa nak tulis pasal kenapa ibu2 perlu mengambil supplement untuk menyusu walaupun susu tidak bermasalah dan cukup untuk bayi..

Pernah sblm ni ketika saya pegi ke klinik, nurse ada nasihatkan untuk para ibu yang menyusu badan supaya makan makanan yang berkhasiat supaya susu jadi berkualiti...kalau makan tak jaga, tak ada zat, susu ibu tak cukup khasiatnya.... Memang betul, susu badan ni berkhasiat dan pilihan yang paling tepat buat anak kita sekiranya kita jaga pemakanan kita kerana zat2 makanan itu akan mengalir ke tangki susu kita.....Di sini saya nasihatkan kpd ibu2 supaya jangan terlalu mengambil mudah dan jadikan susu formula sebagai makanan dan minuman bayi kita. Ok, berbalik semula mengenai susu ibu tadi...Jika kita fully breastfeed, kita kena jaga juga makan kita spt nurse kata tadi..Ibu2 menyusu perlu makan makanan berkhasiat untuk pastikan susu itu berkualiti buat bayi mereka..cuba tgk carta2 makanan di bawah...inilah carta makanan yg berkhasiat yang perlu diambil secara sistematik!



Jika saya tanya anda smua, anda rasa sekarang ni anda makan makanan smuanya berkhasiat tak? Mungkin kita kata, ya..saya makan smuanya berkhasiat...oklah kalau begitu...tapi, tahukah anda smua bahawa makanan kita banyak terdedah dengan bahan kimia...sbg contoh, sayur-sayuran, buah-buahan tak kiralah imported fruit ataupun buah-buahan tempatan...smuanya menggunakan bahan kimia untuk bagi ia lebih tahan lama untuk dijual, walaupun dah basuh sblm makan, ada juga bahan kimia yg dah meresap ke dalam sayur atau buah-buahan itu tadi...Bagi ibu2 yang berpantang pula, sudah pastinya makanan ketika itu tidak cukup khasiatnya kerana anda sedang berpantang kan..sebut berpantang, pastinya banyak makanan yang perlu kita skip. Secara tak sedar, susu kita sebenarnya sudah kurang khasiat dan kualitinya...badan kita ketika berpantang pun kurang bertenaga kerana makanan kita agak terhad ketika itu..

Sbb tulah saya ambil supplement untuk diri saya dan untuk tingkatkan kualiti susu saya...Sekarang ni saya ambil Set B sahaja dan alhamdulillah, badan pun rasa sihat dan bertenaga dan saya rasa lebih yakin untuk menyusu bayi saya...satu lg...keje kat pejabat pun dah tk mengatuk mcm dulu...Kalau tak, sure asik mengantuk aje..InsyaAllah...sedikit sebanyak tu kena usaha supaya mendapat kesempurnaan dalam penyusuan...Smuanya ini atas izin Allah jua...hanya kita yg perlu berusaha untuk menjadikan sesi penyusuan kita lebih berkualiti dan diri kita juga lebih sihat dan bertenaga..


Hmmm..nk cakap satu benda lagi sebenarnya....bila dah ambil supplement2 mcm ni, minum air tu mmg perlu untuk pastikan zat2 yg ada menyerap sebaiknya dalam tubuh badan kita...Igt lagi semasa saya pernah mendengar ceramah dari seorg ustazah sblm ni...petua kesihatan dan awet muda ni salah satunya adalah rajin minum air kosong banyak2...saya fikir balik,hmm nampaknya saya dapat 2 dalam 1 kebaikanlah...saya nk pastikan saya tk bazirkan mkn supplement...saya minum air byk2 untuk pastikan ia berkesan....lagi satu ye...nk dikongsikan di sini....mmg sistem perkumuhan jadi baik punya lps mkn Set B ni...sblm ni saya akui mengalami sembelit yg agak teruk jugak..skrang sembelit sudah tiada lagi...

Jom fully breastfeed!!!

Jika anda ingin ketahui lebih lanjut untuk set penyusuan, sila klik di sini..


Sila hubungi saya melalui Hp atau whatapps di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan.
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit


Basic H, pelbagai kegunaan!

Assalam,

Basic H adalah satu pencuci biodegradable dan tidak bertoksik yang pertama dikeluarkan oleh Shaklee pada 1960.. uih..lama dah rupanya wujud...tapi lani baru tahu byk pekdah dia ek..

Sebenarnya terdapat seribu macam kegunaan Basic H ni...secara kesimpulannya yg sy dapat info dari blog MamaFaiz adalah spt berikut:

1. Saya guna untuk cuci sayur dan buah2an sebelum masak dan beri anak saya makan.
2. Saya guna untuk cuci luka atau melecur dan ianya buat luka /lecur cepat kering.
3. Saya guna untuk membersihkan meja makan rumah dan rak dapur supaya semut tak memenuhi ruang tersebut.
4. Saya guna untuk pastikan sinki saya tak tersumbat.
5. Saya guna untuk mop lantai dalam keadaan nak cepat.
6. Saya guna air basuhan untuk siram pokok yang hidupnya segan mati tak mahu supaya ia segar semula.
7. Saya gunakan basic H buat tuam kepala anak saya bila mereka demam.
8. Saya mandikan anak saya dengan basic H bila mereka kena gatal2 atau gigitan serangga.
9. Saya letakkan basic H dalam toilet utama serta dapur agar mudah capai bila diperlukan.
10. Saya gunakan Basic H untuk keluarkan gula2 getah yang melekat pada baju atau pakaian anak2 dengan senang sekali.
11. saya gunakan Basic H untuk lap cermin rumah supaya lebih bersih dan bersinar.
12. Basic H bagus digunakan untuk mencuci botol susu anak serta lampai pakai semula [ cloth diaper] dengan lebih bersih.
Ada beberapa testimonial Basic H spt di bawah..


Terbukti kan??? Mmg wajib ada satu botol sekurang2 nya kat rumah...mcm2 boleh diguna...saya ni pun baru berjinak2 guna Basic H nih...
Tahukah anda??
Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit,mata dan sistem pernafasan tapi dengan BASIC H, anda selamat dan ia tidak bertoksik, tanpa gas beracun, tanpa bahan kimia berbahaya, tanpa bahan pewangi , pH seimbang , tanpa klorin, berkesan meninggalkan kotoran berminyak, kepekatan berganda-gandaaaaa...



Sila hubungi saya di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan.
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Thursday, March 22, 2012

Solid Food for baby Zahra..6 bulan ke atas..

Assalamualaikum,
Salam ceria dan senyum selalu…tambahkan energy anda dengan berfikir positif..saya ambil kata2 motivasi dari sahabat saya di FB…mmg betul…jika kita fikir positif, banyak perkara akan jadi mudah dan kita akan lebih tenang…
Nih, saya ni nak cerita pasal makanan solid buat baby yang dah boleh makan makanan solid…biasa saya akan start bg mkn solid food ketika usia mereka 6 bulan..since dah masuk 6 bulan, saya mula buat makanan pejal/solid food buat baby saya…
Saya ada beli ais cude container…yang ada penutup..sbb nk kena bekukannya sbb nak bawak pegi rumah pengasuh utk keesokan harinya…saya beli a few ice cube container yg ada penutup. Perlu yang berpenutup ye utk elakkan bakteria masuk dlm makanan..
Apa yg saya sediakan untuk menu baby saya? Ha..nak kenalkan nama anak ketiga saya ni dulu..Nur Iffah Zahra namanya..hehe..kami panggil Zahra..bermakna 'Bunga'…hihi…
Ok..berbalik semula pada menu bubur zahra. Mula2 sbb dia makan sikit lagi dan masih baru lagi perkenalkan solid food, jadi saya asingkan segala campuran bubur..nasi satu, carrot satu dan kentang satu. Permulaannya, ni je saya kasi terlebih dahulu….seminggu selepas tu, saya buat puri buah…puri betik dan pisang, rebus sampai empuk dan blend…betik dia suka tp pisang dia tak suka…agaknya rasanya agak kuat…dia tk suka kuat manis or masam…sbb bubur tu mmg saya tak letak garam atau gula…mmg original nyer rasa…sedappp…tapi mmg suggested tak digalakkan letak garam atau sebarang perasa tambahan untuk bayi...sedap je..dia pun selera je makan…lagipun,kita yg kenalkan that solid food…kalau mcm tu kita kenalkan macam tula dia makan..kan..hehe..tak elok utk buah pinggang dia kalau letak perasa utk makanan bayi ni...
Semuanya saya blend..tapi spt yang saya kata tadi, saya tk campur sbb nk tgk apa yg dia suka dan apa yg dia tk suka…setakat ni dia suka je…masa 7 bln, saya tambah lg satu jenis sayur iaitu brokoli….lg sedap dan berkhasiat…dia suka jugak…saya pernah letak bilis goreng tanpa minyak yg mana saya dah kisar dan tabur dalam bubur dia,tapi dia alah..naik gatal di muka..saya stop dan maintain hanya carrot,kentang dan brokoli..ayam pun sy tak try lg…sampai la ke 8 bulan skrang…dah tahu itu bhn2 kegemarannya dan dia pun mkn semakin banyak, saya rebus sekaligus saje smua bhn tu dan blend skali…tp setelah di test, mmg kena bekukan smua tu untuk stok sbb saya bekerja even utk mkn keesokkan harinya. Sbb campuran kentang tu akan menyebabkan bubur tak tahan lama…kentang cepat basi rupanya walaupun dalam peti sbb tak beku…

Tips untuk perjalanan atau bermalam di hotel, bekukan saje…ataupun utk mudah dipanaskan, asingkan bahan masa rebus dan blend…tapi kentang tu tak tahan lama..sehari je tahan. Silap2 petang dah masam…Tinggal kat hotel mmg agak sukar untuk bayi yg bawah setahun…sbb makanan kat hotel ni ada perasa…dicadangkan bawa biskut, roti atau nestum untuknya..kalau rajin lg..bawa je bekal beras dan segala bahan mentah dan rebus kat hotel guna periuk sendiri..hehe..pandai2 ler kome2 smue…
Itula setakat ni perkongsian daripada Mama Nozi....sekian.. :)

Salam Sayang dari Nozi...

Set Shaklee buat ibu yang menyusu badan

Assalamualaikum,

Syukur alhamdulillah, saya masih setia dan teruskan menggunakan supplement Shaklee untuk kesihatan dan menambah khasiat susu badan untuk bayi saya..Memandangkan saya banyak alergi pada makanan, amat sesuai sekali mengambil supplement2 mcm ni untuk menambah nutrien dalam badan..

Ada beberapa pilihan buat anda di luar sana yg menyusu badan...ada beberapa set yang anda boleh pilih..Bagi yang tiada masalah susu, dan ingin menambah tenaga serta khasiat susu anda, Set B adalah pilihan yang tepat.

SET B mengandungi:


- Vitamin C - fokus kpd imun sistem
- Vitamin B Complex - lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi
- Vitalea - demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh
- Alfafa - peransang demi membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu, juga membantu masalah keputihan,lawas,bau badan, angin

SET E pula dicadangkan buat ibu-ibu yang ingin melengkapkan keperluan kalsium dan diet seharian.
Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix. Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil.

Walaubagaimanapun, Set B + ESP (Energizing Soy Protein) juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.

SET 3M

Set ini mengandungi Set B , ESP dan Ostematrix. Siapa yang perlu ambik set ini?
- Digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan,si ibu yang nak mula menyimpan stok, si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.
Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari... maka set ini membantu memperbaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

Gambar ESP dan Ostematrix lebih dekat...


Gambar ihsan dari google

Dicedok sedikit from blog MommyRazim
 
Testimonial dari saya sendiri: "Saya berjaya mengepam susu sebanyak 10oz untuk sekali pump. Sehari saya boleh dapat dalam 15-20oz. Ni saya sempat snap masa nk bwk gi keje. Baru keluar dari peti. :P" ~Nozi
 
 
 
Lagi Testimonial
 
 

Anda sudah faham mana satu pilihan terbaik buat anda kan? Jika masih perlukan penjelasan, sila hubungi saya.
 

Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan/pesanan:
Nozilawati Idris a.k.a Nozi
(Shaklee - Independent Distributor)
Shaklee ID: 860714
SMS/whatapps : 012-9518850
Email: erpuzy@gmail.com

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Sila like page FB kami : https://www.facebook.com/shakleeforyou

Salam sayang dari Nozi…



Wednesday, March 21, 2012

Cerita Kisah berpantang dan buat stok susu

Assalamualaikum,
Hari ni saya rasa nk menulis psl penyusuan susu ibu..sepatutnya saya share lama dah…tapi tu lah…masa saya begitulah terhad…tak pandai urus masa kot..org lain ada je masa nk buat itu ini..huhuhu…
Dah 8 bulan saya fully breastfeed. Masa dalam pantang, saya sudah mula pump susu, buat stok..maklumlah,nnti nk masuk keje semula kan….dalam lebih kurang 100 bungkus dpt stok…dlm 1.5oz-5oz satu bungkus..Saya guna pump Modu…mmg best pakai pump ni dan saya serasi…
Mula2 pakai pump ni saya rasa susu tak banyak…rupa2nya mmg mcm tu mula2 mengepam…saya buat rujukan dgn kawan dan internet…kena minum air kosong banyak2…minum susu pun kena jugak…saya mkn sayur sawi hijau utk bykkan susu…itu je sy buat…lps tu..alhamdulillah..susu semakin byk dan siap basah2 lagi atas tilam masa tidur..saya ngepam sehari dlm 3 kali siang..2 kali mlm…tu masa dlm pantang..
Untuk packaging lak, saya simpan guna beg plastic khas untuk simpan susu ibu..saya guna jenis ‘You have A baby’. Tapi kena pakai getah untuk ikat...tkde ziplock. Yang ada ziplock lg bagus..saya ada jugak pakai tp tkde la beli..sbb dpt free masa beli set pump Modu sblm tu…yg double ziplock tu jenis Autumz…mcm2 brand ada actually…senang nk cari…byk jual online…jenis NUK,Medela,Suri, dan mcm2 lagi…saya pun biasa masa pantang beli melalui online je…igtkan pantang boleh berjimat..tp beribu riban jugak habis…beli guna jari je…huhu..tekan sekali dua esok lusa sampai dah barang..hehehe…husband saya senyum jele tgk brg lps satu satu sampai…

Okeh..berbalik semula pada sesi mengepam bila dah masuk waktu keje…fuh..hari pertama mmg haru biru jugak..sbbnya..susu byk…bengkak dan perlu pump dgr kadar segera…sampai penuh pad alas..sbb terlalu byk…ngepam sempat la 4 botol penuh…paling kurang 3 botol…saya ngepam pun 2 atau 3 kali je kat opis…sibuk sgt..tk sempat nk pump byk2 kali…tp syukurlah..anak sy selesa ngan pengasuh minum guna botol susu…
Haa…tips untuk ibu2 yg bg breast milk guna botol…
Pastikan beli puting yg size paling kecil..dan maintain size tu sampai bila2…supaya dia tk rasa menyusu guna susu botol lebih sedap dari menyusu di dada ibu..hehe..sbb tujuan nk maintain dia dgn susu ibu..
Sehingga ke hari ini Alhamdulillah, baby saya minum je guna botol semasa ngan pengasuh…tp, bila saya balik keje je..sure suka hati dia sbb leh menetek kat mama dia…hehe…walaupun dah kenyang ngan pengasuh, tetap nk menetek..….
Gitu ler cerita ceriti saya setakat nih..hehe
Sekian,
Nozi

Tuesday, March 20, 2012

Jadual makan vitamin Shaklee

Assalamualaikum,

Di sini saya nak inform kepada sesiapa yang nak makan vitamin2 Shaklee. Sedikit panduan untuk jadual pengambilan vitamin2 Shaklee.

Nota: Pastikan anda mengambil 2-3 liter air sehari setelah mengambil vitamin2 ini untuk memudahkan penyerapan ke dalam tubuh badan anda.

Credit to MamaFaiz dan Efi.

The basic rule are:
VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air
VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.
Osteomatrix (Kalsium) : Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu
LECITHIN : Diambil bersama2 vitamin larut lemak lain.

*APA YANG TAK DIGALAKKAN

1. Elakkan pengambilan alfafa bersama vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E

2. JANGAN Mengambil supplement zat besi (Iron) bersama-sama Ostematrix kerana zat besi boleh mengganggu penyerapan kalsium. Walau bagaimanapun kini zat besi sudah dilengkapi bersama2 VitaLea. Oleh itu jika boleh, ambil kedua2nya pada masa berlainan untuk mengelakkan gangguan penyerapan di antara kedua-duanya.

3. Pengambilan vitamin disarankan pada waktu selepas makan bagi membantu penyerapan. Ambillah vitamin & mineral dalam kadar yang telah dicadangkan, kerana pengambilan vitamin/mineral yang berlebihan, terutama vitamin larut lemak boleh membahayakan kesihatan kerana ia disimpan di dalam badan dan boleh menjadi toksik.

4. JANGAN Mengambil suplemen bersama minuman berkafein kerana inaya mengurangkan kadar penyerapan suplemen secara efiesien!

Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas:

Selepas breakfast : B Complex, Vita C, Vitalea
Morning tea break: Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake)
Selepas Lunch : Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg...
Afternoon teabreak : Minum segelas ESP
Selepas Dinner : Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega/Vitamin E (Jika Ada)
Sebelum tidur :Osteomatrix
Atau cadangan lain spt berikut:
 
Waktu
Cadangan Pengambilan
Pagi
B Complex dan Vitalea untuk memberi kesegaran dan ‘mood’ yang baik.
Minum Pagi
ESP
Tengah Hari
Vitamin C dan Alfalfa
Minum Petang
ESP
Makan Malam
Lecithin/Kalsium/Vitamin E
Supplement
Cadangan Pengambilan
Zinc
Seminggu dua kali kecuali mereka yang ada masalah rambut yang serius.
Nutriferon
Seminggu sepeket setiap hari (Kecuali waktu sakit).
Meal shake
Boleh dibancuh dengan ESP dan PD jika ada.
Alfalfa
Ambil ikut kesesuaian.Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama ESP.
Lelaki juga boleh guna jadual ini mengikut kesesuaian.




Sila hubungi saya di 012-9518850 | erpuzy@gmail.com utk sebarang pertanyaan atau pesanan.
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...